Chemia w praktyce

  • Post author:

Odczyn produktów będących składnikami naszej diety ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i na jego prawidłowe funkcjonowanie. Czy można, w warunkach domowych, określić odczyn wodnych roztworów produktów spożywczych? Można, i to w bardzo prosty sposób. Przekonali się o tym uczniowie klasy 2c. Przeprowadzili doświadczenie, w którym posłużyli się wywarem z czerwonej kapusty. Wywar ten, początkowo fioletowy, zmienia barwę na kolor czerwony w roztworach o odczynie kwasowym (np. w occie, soku z cytryny). W roztworach o odczynie zasadowym (roztwór proszku do pieczenia i sody oczyszczonej) wywar z kapusty przyjmuje barwę od zielonej do żółtej. Zapraszamy do galerii zdjęć, a chętnych zachęcamy do samodzielnego przeprowadzenia opisanego doświadczenia.

3

tekst: B. Bujak

 {gallery}2022/10/laboratorium{/gallery}